7 hiba, amiket egy értékesítő a pénzzel kapcsolatban elkövethet – I. rész13 min read

Dr. Telkes József még a ’90-es években írt egy könyvet az akkori MLM-ezőkről, Ki mer gazdag lenni? címmel. Ebben szerepel a következő interjúrészlet, amelyet egy sikeres hálózatépítővel készített:

Minden MLM-rendszerben ott van a három főszereplő: termék, pénz, remény – csak nem mindegy, hova teszed a hangsúlyt, és mi van elöl.” (9. oldal)

Ez a mondat minden olyan üzletágra igaz, ahol az értékesítés az egyik fő szempont. A klasszikus direkt értékesítésre is, de arra is, aki a saját termékeit vagy szolgáltatásait értékesíti és akár egy webáruházra is – minden olyan területre, ahol az értékesítési tevékenység hozza az árbevételt vagy szerzi meg azokat az ügyfeleket, akik a később vissza fognak térni (mint pl. egy coachnál).

De miért van az, hogy ugyanabban a szakmában tevékenykedők közül egy egyik gyarapodik és rendben vannak a pénzügyei, a másik pedig küszködik? A válaszban segít a pénz pszichológiája.

a pénz pszichológiája

A pénz pszichológiája és a racionális oldala

Ezért a pénz fontos. Ennél csak az a fontosabb, hogy milyen a viszonyod a pénzzel és hogyan bánsz vele. Biztosan te is feltetted már magadnak azt a kérdést, hogy másoknak miért van látszólag több pénzük, mint neked vagy hogyan képesek látszólag sokkal jobban élni, mint te? Ebben a két cikkben 7 alapvető szempontot fogok mutatni, amelyet a gyakorlat igazolt és rövid idő alatt jelentős előrelépést érhetsz el velük a pénzügyeidben.

Ezek a szempontok egyszerűek – de ez nem jelenti azt, hogy könnyű megvalósítani. Van, amihez fegyelem kell, van, amihez önismereti munka. De érdemes, mert amikor tisztán kezdesz látni a saját pénzügyeidben, akkor az életed egy fontos területét veszed a kezedbe: meglesz a kontroll és a hatalom a pénzügyeid felett és megszabadulsz pénzügyi problémáid egy részétől és elkezdesz gyarapodni.

Ha nem veszed figyelembe ezeket, akkor kereshetsz bármennyi pénzt, a pénzügyeid mindig zavarosak és nehezen áttekinthetőek lesznek – nem vészmadárkodni akarok, hanem saját tapasztalatból beszélek. Most megint olyan információt kapsz ebben a cikkben, amelyet másoktól csak pénzért kaphatnál meg – erre az alapra simán lehetne egy egész napos tréninget építeni. Ennek a tréningnek lehetne az a címe, hogy “A pénz pszichológiája” – ez a két cikk jól összefoglalja a lényeget.

De miért olyan nehéz téma a pénz?

Van egy bolgár közmondás, így szól: A pénz titka mélyebb a kútnál. És valóban, a pénznek van reális, racionális része, de van érzelmi és spirituális oldala is. 2008-ban részt vettem egy Pénz szemináriumon, ahol két napon keresztül dolgoztunk a pénzzel való viszonyunkkal. Itt hangzott el a következő mondat: “A pénzt nem lehet izoláltan kezelni, mert ha a pénzzel dolgozunk, akkor benne van az egész személyiség, a generációk, a kapcsolatok, a hatalom és a szex.” (Dr. Pintér Gábor). Ezért nem lehet a pénzt csak egy szempontból vizsgálni, hanem az életed minden területét meg kell nézned vagy fejlesztened kell, ha jól akarsz bánni és jóban akarsz lenni a pénzzel.

De hogyan csináld? Itt van hét szempont, kezdd ezzel! Ezek az alapok, ha ezeket a hibákat nem követed el, akkor már jóval előrébb fogsz járni, mint a legtöbben.

Kattints a képre és nézd meg, hogyan rendelheted meg az e-könyvemet és kaphatod meg ajándékba az online hideghívás-kurzust!


 

A cikk első részében a pénz racionális oldalával foglalkozom, a második részben jönnek az érzelmi és egyéb szempontok.

1.  hiba: Nincs költségvetésed

A költségvetés mindennek az alapja. Amíg nem tudod, hogy mire mennyit költesz és mennyit kell költened, addig nem tudsz tervezni és vaksötétben tapogatódzol a pénzügyeidet illetően. Nem tudod, mire megy el a pénz, hol lehetne ésszerűen spórolni, mivel nem érdemes spórolni, tényleg kell-e több pénzt keresned vagy elég-e a kiadásaid újrastrukturálnod?

A tudás megszerzésének eszköze az, ha egy hónapig írod a kiadásaid. Ez nem könnyű. Igényel némi önfegyelmet és motivációt, de ha képes leszel megcsinálni, akkor szó szerint értékes információk birtokába jutsz. Lesz egy képed arról, hogy mire mennyit költesz. Ha van párod, akkor őt is vedd rá: képben lesztek a végére a családi költségvetést illetően.

Hogyan csináld: szerintem a legegyszerűbb megoldások a legjobbak és a legrugalmasabbak. Léteznek kiadáskövető appok, de ezeket azért vetettem el, mert biztosan van bennük valami rendszer, amihez alkalmazkodni kell. Ezért én fogtam a Google Keep-et és ebbe írtam mindig, lehetőleg a költés után (vagy legkésőbb a nap végén) azt, hogy mire, mennyit költöttem. Aztán a hónap végén rászántam egy órát és egy papírra felírtam a költéseket és összeadtam. Plusz megnéztem, mennyi volt a rezsi, meg amit átutaltam és kész. Egyes költségeket pedig megbecsültem, ilyenek voltak pl. a banki költségek. Bogarászás helyett írtam egy kb. reális összeget. Hiszen ez itt nem könyvelés volt, hanem pár ezer forint eltéréssel a tendenciákra voltam kíváncsi.

A Google Keep azért volt jó, mert én tudtam meghatározni a kategóriákat, amire költöttem. Például nekem fontos volt látni, hogy mennyit költök édességre, üdítőre és ilyenekre. Végül is kiderült, hogy az élelmiszer/háztartás kategóriából 15%-ot, ami összegszerűen nem olyan sok, de arányaiban igen, ezért tudtam, hogy innen vissza tudok venni egy kicsit. De az is kiderült, hogy nem érdemes olcsó benzinkutakat keresni, sokkal egyszerűbb, ha ott tankolok, ahol éppen kell: kb. havi 1.000.- – 1.500.- Ft megtakarítást jelentett volna, ha mindig a legolcsóbb helyen tankolok. Ezt a megtakarítást kell szembeállítani az olcsó kút keresgélésre és az odafigyelésre való mentális energiával (amely korlátozott)  és én úgy döntöttem, hogy ezt az energiát értékteremtésre használom fel, nem arra, hogy egy ezrest megtakarítsak havonta. Utána elkezdtem ritkábban tankolni több pénzért és az útba eső kutaknál, így egyszerűbb lett az életem. (Hogy ez miért volt ilyen fontos és megoldandó kérdés számomra, arról később, a cikk második részében olvashatsz magyarázatot.)

De mi a költségvetés és a kiadások írásának haszna?

A költségvetés haszna nekem például – többek között – az a felismerés lett, hogy elegendő pénzt keresek, csak – a késői fizetések miatt – gyakran vannak likviditási problémáim, ezért én tévesen érzem azt, hogy sosincs elég pénzem. Van, csak a likviditási problémák okozzák ezt az érzést. És ha azokat képes leszek kezelni, akkor megszűnik és azt fogom érezni, ami a valóság. (Csak hogy lásd, hogy mennyire igaz az, amit korábban írtam, hogy a pénz mindennel összefügg: ha nem érzem azt, hogy elég pénzt keresek, akkor nem érzem magam kompetensnek, kevésbé férfiasnak érezhetem magam, vagy akár vesztesnek stb. Tehát mindenki rá jellemző módon reagál a pénzre és a problémák megoldása vagy átkeretezése az életed más területén is pozitív változásokhoz vezethet.)

A másik fő haszna az lett, hogy tudtam, hogy mennyit kell megkeresnem, mennyiből élünk (ebbe beleértve a KATÁ-t és társait) és ami fölötte van, az költhető el szabadon vagy az tehető félre. Ez így sokkal reálisabban hangzik és sokkal inkább teljesíthető cél, mint a “sok pénzt akarok keresni”.

Ha a pároddal együtt csinálod a költségvetést, akkor pedig fény derülhet a kapcsolati egyensúlytalanságokra, a pénzhez való hozzáállásotok különbségeire is. Ez pedig a párkapcsolati konfliktusok megoldásának egyik lehetősége lehet.

2. hiba: Nem tudod, mennyibe kerül megszerezni egy ügyfelet vagy vevőt

Bármit is értékesítesz, nincsenek ingyen vevőid. Vagy a munkáddal fizetsz értük, vagy hirdetési és egyéb költségekkel vagy mindkettővel.

Ez azt jelenti, hogy a jutalék vagy árrés, amit kapsz, nem a te pénzed. Tehát nem költheted el teljesen szabadon, mert finanszírozni kell belőle a következő üzleteket, a vevő- vagy ügyfélszerzést, az üzemanyagot és a rejtett költségeket. Például a fokozott használat miatt gyakrabban kell olajat vagy éppen kocsit cserélned: a hasznodnak ezt is ki kell termelni. Ezért is fontos a költségvetés: ezeket a tételeket is írd bele!

A vevő megszerzésének költsége és a valós költségeid ismeretében tudod eldönteni, hogy érdemes-e egyáltalán értékesítened vagy érdemes-e egy adott értékesítési csatornát használnod. Mert lehet, hogy a szépnek és soknak tűnő bevétel mögött veszteség vagy valamilyen kis nyereség van csak.

A pozitív oldala annak, ha ismered egy vevő megszerzésének a költségeit, hogy jobban tudsz árazni (és nem fogsz egy 4.000.- Ft-ot hozó lakásbiztosítással több órát eltölteni, mert magasabb az órabéred) és azt is tudni fogod, hová kell tenni a pénzt és az energiát, mert nyereség jön belőle.

Ez elvezethet odáig is, hogy – miután kiszámoltad – érdemes abbahagyni az egészet és valami másba kezdeni, mert nem éri meg. Ez úgyis lehet, hogy látszólag sokat keresel – és mégsem elég. Én annak idején ezért szüntettem meg nagyon gyorsan a vállalkozásomat, mert – egy kiemelkedően jónak tűnő hónap után – kiszámoltam, hogy valójában mennyit keresek, mennyi fáradtsággal és kockázattal jár mindez, és a nyereség nem volt ezzel arányban. És nem is láttam azt, hogy javulni fog, ezért befejeztem.

3. hiba: nincs likvid tartalékod

Helyette van folyószámlahiteled.

Ez a kettő együtt gyilkos kombináció.

A folyószámlahitel azért gyilkos, mert nagyon könnyen hozzá lehet jutni és utána nehéz megszabadulni tőle. Általában úgy adják a bankok, hogy eléri a számládra érkező havi átlagos jóváírás dupláját – háromszorosát. S a statisztikák azt mutatják, hogy az ügyfelek túlnyomó része 8-12 hónapon belül teljesen kimeríti a folyószámla-hitelkeretét. Visszafizetni nem tudja, mert nincs tartaléka. Azt nem engedheti meg magának, hogy két-három havi fizetését ne költse el, mert akkor miből él? Ezért görgeti maga előtt az adósságot és akkor már minden kiló kenyeret, minden liter benzint hitelre vesz meg – és fizeti rá a kamatot. Jelenleg egy folyószámlahitel THM-je 23,8 – 39,1% között van. Ez azt jelenti, hogy ennyivel többet fizet a mindennapi megélhetésért, miután felhasználta a keretét és görgeti maga előtt.

A pénz pszichológiája 2.

A likvid tartalék hiánya pedig azért nem szerencsés, mert ha nincs, akkor nincs eszközöd áthidalni a fizetési késedelmeket, az ingadozó bevételből származó nehézségeket és a váratlan kiadásokra sincs pénzed. Ezért egy kis összegű váratlan kiadás miatt (pl. elromlik a bojler) hitelt igényelsz vagy nem fizetsz be pár számlát és rögtön rosszabb helyzetbe kerülsz. De ha van 100 – 200.000.- Ft-od, akkor ilyenkor ahhoz nyúlsz hozzá és nincs gond. S ezt a pénzt maximum egy év alatt össze tudod gyűjteni, akkor nem nagy teher.

Ez a pénzzel és a vele valő viszonnyal kapcsolatos három alapvető racionális szempont.

Ha csak ezt a hármat megnézed és megvalósítod, akkor már pénzügyileg tudatosabb leszel, mint a lakosság 80-90%-a. Ez vissza fog köszönni a pénzügyi eredményeidben és az életed fontos és kevésbé fontos döntéseiben is: elő fogja segíteni a gyarapodásodat – és önismereti tudáshoz is juttathat (lásd első pont).

Nem könnyű megvalósítani, leírni és álmodozni róla sokkal könnyebb. Például könnyű azt mondani, hogy tegyél félre minden hónapban 15.000.- Ft-ot, ha időnként ez azt jelenti, hogy egy hétig csak a legszükségesebbekre jut, mert még kevés a pénzed. De az igazi ára ennek nem az a 15.000.- Ft, hanem az, hogy képes leszel fegyelmezett lenni a pénzeddel kapcsolatban és ez nemcsak a pénzügyi helyzeted javítja, hanem az életed minden területére ki fog hatni.

Én drukkolok Neked! Ha segítségre van szükséged ezzel kapcsolatban, akkor jelentkezz be egy inspirációs konzultációra hozzám!Nem kockáztatsz semmit, mert pénzvisszafizetési garanciát adok, viszont kapsz egy segítő szemléletű támogatást, amely előre fog vinni a pozitív változásban.

A cikk második részében következik még négy szempont, amelyek a pénzhez kapcsolódó érzelmekről és a hozzá való viszonyodról szólnak, olvasd majd el! Ha értesítést kérsz róla, iratkozz be a Magabiztos Értékesítő Tréningre!

Facebook Comments
Megosztás = Köszönöm, ez hasznos volt!
Share
Share