Az elakadás valódi jelentése – hogyan segít ebben egy konzultáció?7 min read

  • by

Nemrég beszéltem egy olvasómmal, aki a konzultációm iránt érdeklődött. Ez inspirálta ezt a cikket. Olyan helyzetben van, amely tipikusnak mondható (annak idején én is átestem rajta), ez az elakadás.

A válasza arra, hogy végül is szeretne-e konzultációt, ez volt: “Most pont az üzlet, vagy üzletek beindítására kell költenem, vagy költök. Visszatérünk rá, mert hasznosak az anyagaid, és a kommunikáció.”

Az elakadás jelentése és működése

az elakadás jelentése
Természetesen vannak prioritások egy üzlet elindításakor, így érthető a döntése. Azonban a megelőző beszélgetésben kiderült, hogy nem először kezdi el az üzletet. Hanem újrakezdő, aki – szakszóval kifejezve – elakadásban van. Tehát elkezdi, egy szintig eljut és utána valamiért abbahagyja. De a vágya nem hagyja nyugodni és ezért újra kezdi. Aztán megint abbahagyja. És így tovább.

Éveket lehet eltölteni ebben az állapotban, a fejlődés és a továbblépés valódi lehetősége nélkül: a fény mindig ott van az alagút végén. De aki el van akadva, az nem tud kimenni a fényre! Többnyire azért nem, mert nem információhiány, nem motivációhiány, hanem valamilyen belső folyamat vagy működésmód gátolja meg a továbblépésben.

Ha te is ebben a helyzetben vagy, nem a te hibád: az elakadás teljesen normális, a fejlődés természetes része. Akkor következik be, amikor a régi módszerek, gondolatok vagy látásmódok már nem működnek, nem elegendőek a fejlődéshez. Tehát a régi beállítódás eljuttat egy darabig és utána nincs tovább. Ilyenkor – ritkábban – vagy megtalálod a saját utadat és több-kevesebb szenvedés után továbblépsz magadtól. De ha erre nem vagy képes, érdemes segítséget kérned.

Segít-e egy könyv vagy egy konferencia az elakadáson?

Mi segít, ha elakadásban vagy?Mivel egy belső folyamat vagy működésmód a gát, ezért ezen egy újabb könyv vagy konferencia nem fog segíteni. Mert nem információt kell kapni, hanem a klienssel együtt és az elakadáson is kell dolgoznunk.

Gyakorlatilag úgy, ahogy a coach dolgozik a klienssel: abból a feltevésből indul ki, hogy az emberek képesek a változásra és szeretnének is érte tenni. Ezért nem ad tanácsot. Ez nem tanácsadás! Nem mondja meg, hogy mit tegyen vagy mit ne tegyen az ügyfél, hanem a pozitívumokra és az ügyfél belső erőforrásaira fókuszál, azokra, amelyekben a jövőre építhet. Általában nem foglalkozik a múltbéli okokkal (ebben is különbözik pl. a pszichológustól), hanem a jövőre, a teljesítményre és a problémák megoldására. Arra, hogy a coachee hogyan tudja elérni a – számára annak értelmezett – sikert.

Azért írtam az előzö mondatban azt, hogy a “számára annak értelmezett” a siker, mert az ügyfeleim problémáinak egy része nem a valódi sikertelenségből származik, hanem abból, hogy az elért sikerüket nem veszik észre, mert más gondolati keretben mozognak. Egy saját példám erre: még 2009-ben indítottam egy ingatlanokkal foglalkozó vállalkozást. Amely a felfutási időszak után stabilan hozta egy másodállás bevételét. De több nem volt benne. Én ezért úgy éreztem, hogy ez teljes kudarc. Később jöttem rá, hogy ha más szemszögből is megnézem, akkor ez csak abból a szempontból kudarc, ha főállásként tekintek rá. Ha belátom, hogy egy remek kiegészítő és keresek egy főállást, akkor máris siker – és a főállás miatt elég pénzem is van.

Ezért fontos például az, hogy az ügyfél mit értelmez sikernek? Vagy mit értelmez kudarcnak? Valójában mi történt? Egy külső szem meglátásai sokat segíthetnek.

A közösen végzett munka önismereti élményt is nyújthat. Ez az élmény az elakadás megszüntetésében is fontos lehet. Van néhány eszköz, mint az átkeretezés és a lehetőségek meglátása, valamint a pozitívumokra való koncentrálás, amelyek révén az ügyfél felfedezi belső erőforrásait és más szemmel tekint magára és a helyzetére.

Mit jelent a konzultáció kettős természete?

És itt kapcsolódunk a konzultációmhoz: ez egy értékesítési konzultáció is, amely lehet tanácsadás, lehet coaching jellegű és lehet mindkettő is! Ez az egyszemélyes vállalkozásoknál különösen fontos, ahol a vállalkozó személyisége teljesen meghatározza magát a vállalkozást is. (Erről és a vállalkozás természetéről Dr. Kádas Péter írt egy remek cikket, feltétlenül olvasd el!)  Tehát nem azért nem fejlődik a vállalkozás, mert a vállalkozó nem tudja, hogy mit tegyen, hanem azért, mert neki kellene fejlődnie. Például nagyobb felelősséget vagy kockázatot vállalnia, meglátni valamit, amit nem vesz észre, stb.

De ezzel tévútra is lehet lépni: amikor a vállalkozó az értékesítés és az üzlet fejlesztése helyett elkezd kizárólag saját magán dolgozni, akkor a bevételek elmaradnak és hiába fejlődik a személyisége, az állandósuló pénzügyi problémák tönkre is tehetik. Illetve nehéz olyan pszichológust vagy coachot találni, akinek releváns vállalkozói vagy értékesítési tapasztalata van. Szintén saját tapasztalat: a pszichók általában nem értik a vállalkozás és az értékesítés működését, ezért egyes problémákat is csak nehezen vagy egyáltalán nem értenek meg.

De a másik út sem teljesen jó: ha csak az értékesítés vagy az üzlet fejlesztésén dolgozol, akkor előbb-utóbb lesznek eredményeid, de a saját magaddal kapcsolatos problémák elő fognak jönni. Elakadások vagy visszatérő problémák formájában. Vagy olyan kapcsolatok lépnek be az életedbe, amelyek nem annyira hasznosak és inspiratívak, hanem visszahúznak. Tehát valamilyen köntösben meg fognak jelenni a belső problémáid. (Ez nem ezoterikus értelmezés, hanem saját és mások tapasztalata. És persze ezoterikus dolgokkal nem is foglalkozom).

Ha elakadtál, kezdj el dolgozni rajta!

dolgozni az elakadásonEzért a legjobb az, ha egyszerre dolgozol mindkét oldalon. Az értékesítésen/üzleten és ha kell, magadon is. Én pedig ebben tudok segíteni neked. Nemcsak értékesítési és vezetői tapasztalatom van, hanem normális, államilag elismert segítői végzettségeim és gyakorlatom. Ez azért fontos, mert én nem a remény-biznisz képviselőinek sorát erősítem, hanem a motivációs lózungokon túl is értek hozzá. Több, mint ezer óra önismereti csoport élményem és vezetési gyakorlatom van, ezért reális visszajelzéseket és segítséget tudok adni neked.

Ha magadra ismertél, rendelj egy konzultációt!

A konzultáció részletes feltételeit és menetét itt találod.

A legutóbbi beszélgetésben is volt három kérdésed, amin sokat gondolkodtam … Na, ez megint olyan forintos mondat, amit már jóval korábban meg kellett volna kapnom.” (Kiss Csaba, Colorinpress)

 “A konzultáció során Imre olyan nézőpontokra világított rá, melyek eddig is előttem voltak,de egyedül nem tudtam őket rendszerbe foglalni. A beszélgetés minden perce előremutató és értékes volt.” (Szilágyi László, Nyíregyháza)

Facebook Comments