Milyen volt a Pozitív Jövőtervező Workshop? S mit tanulhatsz belőle?

Múlt szombaton 9.00 – 16.00 között 12 nyitott és változás iránt elkötelezett ember vett részt az általunk tartott Pozitív Jövőtervező Workshopon. Inspiráló csoport alakult ki a résztvevőkből, már az első szünetben megtalálták egymással a közös hangot. A tréning során ismeretségek, üzleti kapcsolatok keletkeztek – mindezek a komoly munka mellett, ami egész nap folyt.

Délelőtt inkább tréninges eszközökkel dolgoztunk, délután pedig a pszichodrámát vettük elő és játszottunk! Nem túlzás azt leírni, hogy volt, aki életre szóló felismeréseket kapott és mások is olyan új szemlélettel távoztak, amely felnyitotta a szemüket. Azt látták meg, amit addig nem vettek észre a saját életükben – de mégis akadályozta őket céljaik megvalósításában.

Ebben a cikkben egy kis betekintést fogok adni a workshopról és miután elolvastad, a következőre vagy hasonlóra el fogsz jönni, annyira más, mint egy hagyományos tréning illetve konferencia!

Jövőtervezés

Miben más, mint egy hagyományos konferencia vagy tréning?

A hagyományos konferencia csak a nevében az. Hiszen nem eszmecsere zajlik, hanem frontális oktatás: van egy anyag, amit az előadó lead (rosszabb esetben ez egy sales prezentáció) és a hallgatóság jegyzetel. A szünetekben pedig ismerkedik a többiekkel. Általában kezdő szintű és teljesen általános információkat hallhatsz, az egyedi igényeid kielégítésére nincs lehetőség. A belépő ára pedig valahol 10e – 30e között szóródik.

A tréningnek három fő verziója létezik:
• a tréningnek hívott oktatás: itt egy gyakorlatiasabb anyagot ad le az, aki tartja és egyedi problémákra vonatkozó kérdések is teret kapnak, de nem képes minden egyedi kérdésre reagálni. Kisebb létszámú, általában max. 50 fő körül. Az ára pedig 15e – 50e közötti.

• A készségfejlesztő tréning: ez a valódi tréning. Itt a tréner valamilyen készséget vagy készségeket fejleszt egy tematika mentén, vannak fejlesztő gyakorlatok – de a tematika kötött. A tréning célja valamit minél jobban megtanítani – begyakorlási lehetőséggel együtt. Klasszikus példája az értékesítési tréning. Ára kb. 15e-től indul (fejenként), és a vége több százezer forint is lehet, ha profi és jó nevű tréningcég tartja.

• A “személyiségfejlesztő” tréning: ezeknek az összejöveteleknek az a fő ígérete, hogy a nap végére valamilyen pozitív változás következik be a résztvevőben. Azért tettem idézőjelbe, mert a valódi személyiségfejlesztésre ez alkalmatlan. Gyakran nem is szakember tartja, hanem valaki más, aki azt állítja magáról, hogy az ő módszerével megoldhatóak a résztvevők problémái. A valóságban ez gyakran inkább motivációs tréning keverve némi konyhapszichológiával – a hatása azonnali a résztvevő pénztárcájára és idejére, de általában nem szokott eredményt hozni. Hiszen a személyiséghez hatékonyan csak képzett szakember tud hozzányúlni – és ő is csak viszonylag szűk keretek között. Az ára ennek is 15e körül indul és akár fejenként több, mint százezer forint is lehet, kihasználva azt a marketinges alapigazságot, hogy minél többe kerül valami, annál elégedettebbek vele a vevők, hajlamosabbak azt hinni, hogy a többe kerülő szolgáltatással nagyobb értéket és jobb szolgáltatást kapnak.

Végül léteznek még különböző mastermind csoportok és hasonló rendezvények, mint pl. a csoportos coachingok. Ezek ára nagyon változó, ez is lehet több tízezer vagy több, mint százezer forint. Itt az egyedi, személyes kérdések nagy teret kapnak, ezek deklarált célja az, hogy a résztvevő a saját személyes problémájára vagy a cégének problémájára egyedi megoldást kapjon, akár olyat is, ami illeszkedik a személyiségéhez.
(Ez a csoportosítás szubjektív és nem teljes, de szerintem jól használható.)

De hová illett bele a szombati workshopunk?Tisztán egyik kategóriába sem illik, hanem új kategóriát teremt. (Ha van rá névjavaslatod, kérlek, küldd el nekem!)

Külsőségeiben hasonlított a tréningre és volt tematikája is. De nem készségeket fejlesztettünk, hanem a jövőtervezés témáját szabtuk személyesre a csoport tagjai számára. Természetesen ők szabták személyre maguknak, mi a kereteket és a szakértelmüket biztosítottuk.

Amiben egy tréningtől különbözött: kettős vezetés volt, illetve az általunk képviselt módszer, a pszichodráma miatt biztonságosan és veszélytelenül mehettek bármilyen mélyre a csoport tagjai, meg tudtuk tartani őket.

Maga a módszer is megkülönböztet: a pszichodráma egy akkreditált, komoly múlttal és szervezettel rendelkező csoportos pszichoterápiás módszer. A vezetői cím megkapásának feltétele kb. 900 óra (kb. 6-8 év) képzés. Ez garantálja azt, hogy olyan szakemberek vezetik a csoportot, akik képzett segítők és a képzés részeként elvégzett 250 óra sajátélményű csoport miatt önmagukkal is rendben vannak. Ezért nem a saját ki nem élt érzelmi és öngyógyító szükségleteikre használják a csoportot, hanem a tagok érdekében vezetik. (Az utolsó mondatra egy példa, csak a jobb érthetőség kedvéért: valakinek a gyereke meghal drog túladagolásban. Ő nem tudja elgyászolni, hanem létrehoz egy alapítványt, egy előadást, stb. és más droghasználó gyerekeket akar megmenteni. Ez azért nem szerencsés, mert a motivációja az öngyógyítás és az elakadt gyászmunka, tehát az amit csinál, róla szól, nem a kliensekről.)

Mi történt?

Ebédszünet előtt az volt a cél, hogy a csoport tagjai a személyes múltukon keresztül eljussanak a jelenbe, önmagukra és az életükre tudjanak koncentrálni. A nyitókör és a megfelelő ráhangolódás után mindenki elkészítette az életút-rajzát: papíron ábrázolta, mi volt eddig meghatározó az életében, milyen sikerek, kudarcok és egyéb, akár családi, akár szakmai események voltak azok, amelyek miatt most ő az, aki ő. Ezek azok az események is, amelyek meghatározzák a jelenlegi helyzetét és céljait is. Többen itt látták meg először folyamatában az életüket és komoly személyes felismerésekre jutottak.

Egy nagy körös megosztás után elkezdtünk 2018-cal és a jövővel foglalkozni. Meghatározott szempontok mentén mindenki végiggondolta és leírta az idei céljait. Megismerkedtek a célfa módszerével is. Szerepelhettek a listában olyan célok is, amelyek nem 2018-ban lesznek, de már van teendő velük kapcsolatban.


Ebédszünet után a munka folytatódott: a célokon dolgoztunk. Mindenki kiválasztotta a legfontosabb célját és azt megosztotta a többiekkel. (Ezek a csoportos megosztások nem öncélúak, mert ahogy a tag kimondja a célt, még közben is formálódik, esetleg más hangsúlyokat kap, vagy kérdések merülnek fel benne, még tisztul a kép.)

Utána következett a pszichodráma: 4 kis jelenetet (célt) mutattunk meg egy kistechnikával, az ún. vignettával. A vignetta főszereplője az a tag volt, aki a témát hozta. Tehát nem kívülről nézte, hanem részt vett benne és rá volt szabva a megjelenítés. A vignettákban szereplő tagok átélhették, megjeleníthették a 2018-as legfontosabb céljukat, a hozzá vezető utat, a szükséges tárgyalásokat, beszélgetéseket, akadályokat – bármit, amit át akartak élni. (A drámának egyébként az a sajátossága, hogy nem kell játszani és szerepelni ahhoz, hogy hasson a csoporttagra. Kívülről nézve a játékot is hatással van, ezért igaz az a kijelentés, hogy a pszichodráma csoportban mindenkinek egyedileg foglalkozunk a saját témájával.)

A játék nemcsak komoly volt, hanem élvezetes is. A szereplők elégedetten ültek vissza a székükre, ahol a workshop utolsó része következett: levél írása a jövőből maguknak. Negyed évvel későbbről írtak maguknak egy levelet a céljaikkal kapcsolatban – és áprilisban fel is fogjuk adni postán.

Mik a tanulságok a célok kitűzésével és megvalósításával kapcsolatban?

A céljainkat és jelenlegi helyzetünket meghatározza eddigi történetünk: ez persze nem újdonság, de akkor feltétlenül fontos figyelembe venni, ha valamilyen nagy ugrást akarunk elérni az életünkben. Ha ki akarunk törni a megszokott családi keretekből, meg akarjuk változtatni életünket, akkor saját magunkon, a családi és személyes múltunkon és az azon való viszonyunkon is dolgozni kell. Azért, mert sok olyan viselkedés, amely nem a céljaink irányába vezet, ott gyökeredzik és ezt fel kell tárni. És nem, nem kezelhető megerősítésekkel és vágyálmokkal. Belső munkával igen, de ahhoz meg szakember és/vagy csoport kell.

A céljaink akadályai gyakran nem ott vannak, ahol gondoljuk: a vignetták és más drámajátékok során sokszor kiderül, hogy olyan akadály van, ami belső és eddig fogalmunk sem volt róla. (Ezek a Siker-kép 2. tapasztalatai is). Ezért nem jó, ha az olyan céljainkkal, ahol a megvalósítás már többször nem sikerült, csak egyedül foglalkozunk vagy a népszerű irodalom és guruk hatástalan útmutatásait követjük: nem fognak sikerülni, mert nem a valódi elakadást akarjuk megszüntetni.

Sok cél organikus fejlődéssel még akkor is megvalósítható, ha nem hiszel benne/magadban, de szeretnéd. Ilyenkor nem az helyes kérdés, hogy miért nem hiszek benne? Vagy hogyan motiválhatnám magam? Hanem az, hogyan tudom elkezdeni? Mert ha elkezdem, a folyamat a következő: kapok visszajelzést róla, hogy jól csinálom (például megveszi valaki a termékem ) és utána egy kicsit jobban hiszek magamban. Ezért még többet teszek érte, jön még több pozitív visszajelzés és még jobban hiszek benne. És így tovább.

Végül: a céljaink megtalálásához és jobb megismeréséhez nagyon sokat ad hozzá a csoport. Most, hogy ebben a cikkben leírtam, mi történt a csoporton, egyes elemeket otthon is meg tudsz csinálni, pl. az életutad ábrázolását vagy az éved végiggondolását. Nem hallgattam el semmit, ezek működnek.

A csoport ereje nem lesz veled otthon. A közösség, ami ott kialakul. Nagy igény volt a résztvevőkben arra, hogy emberekkel találkozzanak, akik nem a megszokott köreikből valók, hanem új kapcsolatok, akikhez ténylegesen lehet kapcsolódni, nemcsak az üzleti jellegű networking útján. Maga a csoport olyan segítséget ad, amit nem kapsz megy egy előadáson, tréningen sem, csak az önismereti (jellegű) csoporton: az érzelmi támaszt és azt a megkönnyebbülést, amikor megtapasztalod, hogy más sem tökéletes és olyan, vagy hasonló problémái vannak, mint neked. Ezzel leteszed az ezek miatt érzett bűntudat és/vagy szégyen terhét és megkönnyebbülve, reálisabb önképpel mész haza.

Ezt írt két csoporttagunk, megosztható visszajelzésként:

“Hálásan köszönjük Zsófinak és Imrének a mai trainiget!
Sokkal többet kaptunk ma annál, mint amire számítottunk. Közvetlenségükkel és hozzáértésükkel megteremtettek egy olyan színteret számunkra, ami elősegíti a fejlődésünket. Közösséget kovácsoltak, amiben mindenki ki tudott teljesedni és meg tudott nyilvánulni.
Köszönjük a lehetőséget, várjuk a legközelebbi alkalmat!
Eszter és Csaba”

Ha kedvet kaptál kipróbálni a drámát, az önismereti jellegű csoportot, akkor fogunk még ilyet tartani. Ugyanezt a tematikát egy év múlva, de márciusban jön a Siker-kép 2. tréning, ott részt vehetsz.

Értesítsünk róla? Ha még nem tetted meg, iratkozz fel a Magabiztos Értékesítő Tréningre vagy a blogértesítőre és küldünk emailt.

(A workshop az EFOP-1.2.1- 15-2016- 00980 A Négy Évszak Waldorf-pedagógiai Alapítvány védőháló a családokért
programja keretében valósult meg.)

Facebook Comments
Megosztás = Köszönöm, ez hasznos volt!
Share
Share