7 hiba, amit egy értékesítő a pénzzel kapcsolatban elkövethet – II. rész13 min read

A cikk első részében a pénz reális és racionális oldaláról írtam. Ott három hibát soroltam fel, amelyet nagyon sokan elkövetnek. Ezeket a hibákat és a megoldásukat különösebb önvizsgálat és lélektani ismeretek nélkül is kijavíthatod (bár, ahogy írtam, ha a pároddal együtt kezded a változtatást, akkor ez a kapcsolatra is hatással lehet). Ebben a részben a fő témakör a pénz pszichológiája, annak is főleg az a része, amely a pénzhez kapcsolódó érzelmekkel foglalkozik.

Biztosan tudod már, hogy döntéseink elsősorban érzelmi alapúak – nincs ez másképpen a pénzzel kapcsolatos döntéseinkben sem. Ezért, ha nem ismered a pénzügyi döntéseid alapját, a saját hozzá kapcsolódó érzelmeidet, akkor sötétben fogsz tapogatózni, miért alakultak úgy a pénzügyeid, ahogy alakultak. Ezért olvasd el a cikket, gondold végig a saját életedben ezt a négy szempontot és változtass, ha szükséges!

A négy szempont a következő:

  1. A több pénztől várod a megoldást a problémáidra
  2. Nem alakítasz ki érzelemmentes(ebb) viszonyt a pénzzel
  3. Hiszel abban, hogy mások képesek nálad könnyebben pénzt keresni
  4. Nem az élethelyzetednek megfelelő pénzügyi tanácsot fogadod meg

A továbbiakban részletesen leírom, hogy mire gondolok.

A pénz pszichológiája

A több pénztől várod a problémáidra a megoldást

Amíg nem keresel annyit, amennyi a számodra normális életvitelhez elég, addig ez a vélekedés igaz. De utána már nem. A pénzzel csak a pénzügyi problémáid oldhatóak meg, a többi nem. Azok megoldásában nem segít a pénz.

Ez nagyon egyértelműnek tűnik, de sokan mégis belefutunk abba a hibába, hogy csak több vevőt, magasabb bevételt és összeségében több pénzt szeretnénk és nem vizsgáljuk meg a problémákat más szemszögből. Itt most nem azokra a mondásokra gondolok, hogy “Jobb egy Audiban sírni, mint egy Trabantban” vagy “Egész addig sírtam, hogy nincs cipőm, amíg találkoztam valakivel, akinek nem volt lába.” Hanem arra, hogy a több pénz több bajt is okozhat, a lottó- és valóságshow nyertesek példája is mutatja, hogy általában, akihez hirtelen sok pénz érkezik, nem tud mit kezdeni vele. Az a mondás is igaz, hogy ha valakinek sok pénze lesz, akkor mutatkozik meg, hogy milyen ember valójában.

Két oka van annak, hogy nem elég a pénzügyi problémáidat megoldani.

Egyrészt, bizonyos jövedelemszint felett nem nő a személyes boldogság, sőt, akár az ellenkezőjére is fordíthatja a sok pénz az ember életminőségét: kiüresedhet az élete, depresszióssá válhat, felerősödhetnek más problémái.

Biztosan te is találkoztál már ilyen emberrel, akinek látszólag mindene megvan és mégis boldogtalan. Vagy az ellenkezőjével, amikor valaki szerényebb anyagi körülmények között él és mégis boldogabb. De azért nem szeretném azt sugallni, hogy a pénztelenség automatikusan boldoggá tesz: szerintem a járható út az, ha minél több pénzed van – de nem rendeled alá a pénzszerzésnek az önmagaddal és a családoddal, barátaiddal való kapcsolataidat.

Másrészt, megmaradnak az önmagával és a kapcsolataival összefüggő problémái – azokat nem tudja megszüntetni a pénz. Azok kezelésére például az önismereti munka használható vagy valamilyen személyes vagy társas működést fejlesztő módszer. (Ilyen a pszichodráma). Az már csak hab a tortán, hogy amikor valaki javít a működésmódjain, akkor képes javítani a pénzzel kapcsolatos működésein is, ami miatt jobb lesz az életminősége. Például: egy önismereti csoportban végzett munkával megszünteti az önbizalomhiányát, emiatt értékesebbnek tartja magát, ezért jobban képes vállalni önmagát és végső soron mer új, jobban fizető munkahelyet keresni.

Kattints a képre és nézd meg, hogyan rendelheted meg az e-könyvemet és kaphatod meg ajándékba az online hideghívás-kurzust!


 Nem alakítasz ki érzelemmentes(ebb) viszonyt a pénzzel

Mivel a pénz a hétköznapi életben a túlélés eszköze is, ezért az egzisztenciával és annak féltésével kapcsolatos érzelmek kapcsolódnak hozzá. Talán olvastál már róla, hogy a készpénzes fizetés pontosan a fájdalomérzettel kapcsolat agyi területeket aktiválja. (Ez az egyik oka annak, hogy a kereskedők preferálják a kártyás fizetést, mert az nem aktiválja ezeket a területeket, tehát könnyebben és többet költünk kártyával – és ezért tedd lehetővé, hogy a vevőid kártyával is fizethessenek. És ha szeretnéd kézben tartani a vásárlásaid, akkor élj a 150,000,. Ft-os ingyenes készpénzfelvételi lehetőséggel és ne kártyával fizess.)

De nemcsak itt jelenik meg ez: van, aki rosszul érzi magát, ha egy bizonyos (rá jellemző) összegnél kevesebb van a bankszámláján vagy a pénztárcájában. Illetve munkámból adódóan látom, hogy az átlagosnál nagyobb összegű tranzakcióknál (pl. egy ingatlan eladása vagy több milliós hitel felvétele) sok ember szorongani kezd, bizonytalanná válik – mert ezek súlyos döntések.

Ezért is kapcsolódik a pénzhez az irracionalitás: babonák, mindenféle elképzelések, ezoterikus tanok és a többi. Túlságosan befolyásolja mindannyiunk egzisztenciáját a pénz.

Erre az a megoldás, ha igyekszel érzelemmentesebb viszonyt kialakítani a pénzzel. A saját pénzeddel. Ezt úgy tudod megvalósítani, ha:

  • legalább családon belül nyíltak a pénzügyek – mennyi jött be, mit mire költünk, stb.
  • van költségvetésed (Erről a témáról itt írtam.).
  • tisztában vagy azokkal az értékeiddel, lehetőségeiddel, amelyek lehetővé teszik számodra azt, hogy pénzt keressél akkor is, ha éppen nehéz helyzetbe kerülsz (haladóként ezeket folyamatosan fejleszted).
  • ha komoly szorongásaid vannak a pénzzel kapcsolatban vagy érzelmi problémáid, akkor ezeket rendbe teszed vagy mérsékled egy önismereti csoportban.
  • kiegyensúlyozod az életedet: van benne más érték is a pénzen kívül.

Az is segíthet az érzelemmentes viszony kialakításában, ha elmész egy bankba dolgozni. Itt meg fogod tapasztalni azt, hogy a pénz és a készpénz is ugyanolyan termék, mint a többi. Van ára, ezt is el kell adni és így tovább.

Hiszel abban, hogy mások képesek nálad könnyebben pénzt keresni

Ezt a témát azért tartom fontosnak, mert a személyes mentorok, motivációs trénerek és coachok egy része elment abba az irányba, hogy nem bizonyított állításokat tesz a saját sikereiről és a bevételeiről és utána drága oktatási programokat és mentorálást nyújt – nagyjából a semmiről. A működési mechanizmusa ezeknek egyszerű: a legtöbb emberben jelenlévő vágyakra építenek, a gyors meggazdagodás és a pénz iránti vágyra. Ezt alátámasztják megfelelő fényképekkel, jó szöveggel, egy profi weblappal és máris jöhetnek a balekok. Van mindig egy személyes történet, amely arról szól, hogy a mentor már meggazdagodott a módszerével és most átadja a titkos tudást. És ha megtanulod, akkor te is gazdag leszel. Közben “kimaxold a katádat”, anyagilag független leszel és csak és 100%-ban
passzív jövedelem lesz a jutalmad.

Pénz, siker, csillogás

Természetesen a mentor már “multimilliomos” vagy “18 évesen keres milliókat havonta” – szaktudás, tapasztalat és iskolai végzettség nélkül. Tehát bármilyen olyan alap nélkül, ami ezt lehetővé tenné. Ez ahhoz hasonlít, amikor az MLM-hálózatokban kifejtik, hogy az iskolai végzettség teljesen felesleges, mert ott nem tanítanak semmit, ami az életben fontos lenne. Csak az az érdekes, hogy sokan azok közül, akik ezt mondják, még le sem tették az érettségit.

És amikor ez a mentor a kamu fényképekkel és állításokkal hitelessé válik a leendő vevője számára, akkor kapcsolatba lép vele és következik a magas díj kifizetése. És utána a csalódás.

Nem levegőbe beszélek, személyes tapasztalatom is van a témában: kíváncsiságból regisztráltam egy ilyen mentor elit coaching programjára, de sajnos az első beszélgetés után nem válhattam volna ügyféllé. Ugyanis az ingyenes coaching úgy kezdődött, hogy fel akarták térképezni az anyagi helyzetemet: az volt a kérdéseik célja, ki fogom-e tudni fizetni a híres szakértő 150.000.- Ft-os díját. Amikor megmondtam, hogy semmi közük az anyagi helyzetemhez, akkor az ingyenes coaching véget ért.

Másik eset: egyszer valaki úgy hirdetett, hogy “Szerezd meg az első milliódat az interneten!”. Volt egy könyve a témában. Az volt az érdekes, hogy megnéztem az e-beszámoló oldalon a cége előző éves mérlegét, ahol kiderült, hogy az előző éves árbevétele nettó 850.000.- Ft volt. Így rá is ráfértek azok a tanácsok, amelyeket a saját könyvében osztogatott.

Tehát légy kritikus! Használd az elérhető nyilvános adatbázisokat és a józan eszed: nem mindenki olyan gazdag, mint aminek beállítja magát. Egyébként szerintem a siker útja általában személyes. Vannak ugyan best practice-k, de mindenkinek magának kell rájönnie, hogyan tudja kikaparni a forró gesztenyét a tűzből. Ez még akkor is igaz, ha megveszi egy nagymúltú franchise jogát. Ott sokkal jobbak az esélyek, de az sem 100%.

(Egyébként az USÁ-ban ez a fajta, balekokra építő üzlet annyira elterjedt, hogy már külön Instagram-oldal jött létre az ilyen csalók leleplezésére. A témáról szóló Index-cikket itt találod, magát az Instagram-oldalt pedig itt.)

Nem az élethelyzetednek megfelelő pénzügyi tanácsokat fogadod meg

A legtöbb ember két forrásból szerez pénzügyi tanácsot, az egyik a szüleik vagy nagyszüleik, a másikak pedig olyan források akik el akarnak adni neki valamit. Egyik sem túl szerencsés.

A szülők vagy nagyszülők azért, mert igaz, hogy a pénzzel való jó bánásmód és kapcsolat alapjait át tudják adni a gyereküknek, de általában nem abban az élethelyzetben vannak, mint a gyerekük. Ezért fenntartással érdemes fogadni a tanácsaikat. Ha pedig eleve nem tudtak jól bánni a pénzzel, akkor nem megfelelő mintát adnak át.

Erre jó példa a nagymamám, aki nagyon jól tudott takarékoskodni. Szó szerint milliókat tett félre a nem túl magas nyugdíjából. De ezt úgy érte el, hogy szinte minden igényéről lemondott, kb. semmit sem vett magának, szoros költségvetést vezetett és mindenből a legolcsóbbat vette. Neki ez működött, egyedülálló nyugdíjasként, akinek fix jövedelme van. De nekem ez több szempontból sem működhetett volna. Egyrészt 40-50 évvel fiatalabban más igényeim voltak, mint neki. És lettek gyerekeim, akikre költeni kellett. És a bevételeim szerkezete is más: a vállalkozói bevétel teljesen más típusú, mint a fix összegű havi nyugdíj. Ráadásul a kiadási szerkezet is más: az élethelyzetem miatt is és azért is, mert a vállalkozás igényel befektetést, ami remélhetőleg megtérül. Tehát az ő tanácsai nem vezettek volna mindenben sikerre, mert nem rám vonatkoztak. Ő más nyugdíjasoknak tudott volna jó tanácsokat adni.

Aki pedig el akar adni neked valamit, az a saját érdekében ad tanácsot. Például az akciós újságokban szokott szerepelni az, hogy vegyél többet, mert akkor olcsóbb. De ők nyilván nem teszik fel neked azt a kérdést, hogy egyáltalán szükséged van-e arra, amit el akarnak adni neked? Ezt a kérdést te tudod feltenni magadnak, hiszen ha nem veszel meg valamit, akkor az ára megmarad és az sokkal olcsóbb, mintha többet vennél belőle.

A pénzügyi termékértékesítésben pedig szintén ugyanez a gyakorlat. Nem vagy felvilágosítva a választási lehetőségeidről, maximum azt mutatják be, hogy mennyivel jobbak, mint a versenytársak. Egyszer valószínűleg emiatt rontottam el egy kollégám üzletkötését. A történet az, hogy egy biztosítóban dolgoztunk és elmentem vele tárgyalni, hogy megnézzem, hogyan csinálja. Az ügyfél egy egyedülálló nő volt, akinek voltak tartalékai is, ezért nem akart megtakarításos jellegű biztosítást kötni. Ezért áttértünk a kockázati életbiztosításra. A kollégám azzal érvelt, hogy az örökösök nem tudják abból a pénzből eltemetni, mert lehet, hogy problémák lesznek a bankszámláján lévő pénz kifizetésével.,Ezzel szemben a biztosító gyorsan és biztosan fizetni fog. A nő ezen elgondolkozott, de akkor én megmondtam neki, hogy jelöljön haláleseti kedvezményezettet a bankszámláján és akkor az örökösök biztosan megkapják a pénzt. Ő ezt hálásan megköszönte és nem kötött biztosítást. (Persze utólag könnyű okosnak lenni, lásd #2 értékesítési technikát a könyvemből, de ha úgy érvel a kollégám, hogy megmarad a pénz, ha az ügyfél meghal és a biztosító kifizeti a temetést, akkor szerintem nagyobb eséllyel kötött volna.)

Ezért próbáld meg megismerni legalább alapjaiban a pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat, hogy tudd, milyen választási lehetőségeid vannak – akkor tisztábban fogsz látni és jobb pénzügyi döntéseket fogsz hozni.

Tanuld meg azt is, hogy szerezhetsz elégedett ügyfeleket etikusan és hatékonyan! Olvass bele a könyvembe ingyen és kapj hozzá ajándékba egy online hideghívás-kurzust!

Facebook Comments
Megosztás = Köszönöm, ez hasznos volt!
Share
Share